Schrijfpassie.nl
Schrijvend vanuit je hart, ontdekken wat in je verborgen ligt.
 


Schrijfcafe

The Artist's Way: in twaalf weken je eigen inspiratie vinden

Ben jij benieuwd naar de kunstenaar in jezelf? Verlang jij er naar je creatieve talenten te ontdekken? Wil jij meer inspiratie in het leven van alledag? Zijn jouw creaieve bronnen opgedroogd? Wil jij je creaieve dromen uit laten komen?

Creativiteit gaat over meer dan goed kunnen schilderen, toneelspelen, schrijven of muziek maken. Het gaat ook om scheppen, ontwerpen, uitvinden, experimenteren, risico's nemen, fouten maken, lol hebben en nieuwe oplossingen zoeken. Het gaat er niet om dat je een tweede Beehoven, Rodin of Rembrandt wordt. Waar het wel gaat is dat jij je creatieve talenten ten volle benut en plezier hebt.

Wanneer we ons losweken van het stemmetje van binnen (die valse innerlijke criticus) dat al zeurt, dat het niet deugt voordat we begonnen zijn, gebeurt er iets moois. Als we kijken naar wat er is en niet wat we willen wat er is, komt er ruimte voor creativiteit. Iederen is creatief!

De Amerikanse schrijfster, regisseur en producer Julia Cameron heeft haar boek "The Artist's way" in 1992 geschreven. De methode die zij hanteert om de kunstenaar in jezelf naar boven te halen en de verschillende blokkades die je creatieve vemogens in de weg staan op te heffen, is een hele praktische. "Ik geloof dat veel getalenteerde meensen hun creativiteit zijn kwijtgeraakt. Ze raakten geblokkeerd door een nare leraar, een afgunstige vriend of jaloerse ouders. maar ongeacht je leeftijd of je levensloop en ongeacht de vraag of het beoefenen van kunst je werk, je liefhebberij of je droom is, het is nooit te laat of te egoistisch of te dwaas aan je creativiteit te werken", aldus Julia Cameron op de achterflap van het boek.

De basis van deze methode bestaat uit dagelijks schrijven aan de 'ochtendpagina's' (drie handgeschreven pagina's per dag), het wekelijks 'kunstenaarsafspraakje (eens per week twee uur iets leuks doen in je eentje) en een dagelijkse wandeling van 20 minuten (loopmeditatie). Daarnaast zijn er de wekelijks opdrachten. De curus is intensief en vraagt commitment. Houd tekening met een investerng van een half uur tot een uur per dag gedurende 12 weken naast de wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur aan mijn eettafel. Juist vanwege die intensiviteit is het fijn om in groepsverband (maximaal zes deelnemers) de cursus te volgen: je inspireert en motiveert elkaar om door te gaan op deze weg van creativiteit. 

Wekeijks delen we onze ervarigen, evalueren we de afgelopen week en kijken we vooruit op de week die komen gaat. Creatieve opdrachren vormen een onderdeel van de bijeenkomsten. In een sfeer van veiligheid wil ik een ieder de gelegenheid geven om te groeien in haar creatieve proces.

De thema's volgen de hoofstukken van het boek: veiligheid (week 1), identiteit (2), macht (3), heelheid (4), alles is mogelijk (5), overvloed (6), verbinding (7), kracht (8), mededogen (9), zelfbescherming (10), autonomie (11) en vertrouwen (12). De cursus eindigt met een creativiteitscontract dat je met zelf opstelt en ondertekent.  

Data: 25 september; 2, 9, 16, 23 en 30 oktober; 6, 13, 20 en 27 november; 4 en 11 december van 13.30 tot 16.00 uur.

Kosten: 352 euro, inclusief btw, koffie/thee en materialen. Het boek schaf je zelf aan.          

 

                                                 ___________________________________

 

 

Etty als gids door ons innerlijk landschap

"Vooruit dan maar! Dit wordt een pijnlijk en haast onoverkomelijk moment voor mij: het geremde gemoed prijsgeven aan een onnozel stuk lijntjespapier. De gedachten zijn soms zo klaar en helder in het hoofd en de gevoelens zo diep, maar opschrijven dat wil nog niet (9-3-1941)

Zo begint Etty haar dagboek als 27 jarige midden in bezet Amsterdam. Etty werd geboren op 15 januari 1914 in Middelburg. Na haar schooltijd in Deventer studeerde zij rechten en Slavische talen in Amsterdam en werkte als medewerkster bij de Joodse Raad, die in opdracht van de de Duitse bezeter de Joodse gemeenschap moest bestuderen. Zij besloot niet onder te duiken en werd in 1942 gedeporteerd naar kamp Westerbork. Een jaar later werd zij samen met haar ouders en broer Mischa getransporteerd naar concentratiekamp Auschwitz. Het Rode Kruis meldde dat zij op 30 november 1943 in Auschwitz de dood vond.

Etty Hillesum is een jonge vrouw, die in haar dagboeken en brieven haar leven in de schaduw van de oorlog heeft vormgegeven. Ze geeft een eigen stem aan de wereld om haar heen en haar openhartige en nietsontziende zelfonderzoek, haar spirituele ontwikkeling, haar liefde voor de medemens, haar literaire ambities en haar diepe inzichten, maken dat haar boeken onverminderd actueel zijn. Wat Etty vaak herhaalde, is dat een mens zichzelf moet leegmaken van zowel angstige als begerige voorstellingen.

Aan de hand van citaten uit "Etty. De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941-1943", geef ik schrijfopdrachten die je uitnodigen jouw innerlijk landschap te ontdekken. Het is fijn als je het boek hebt gelezen of in je bezit hebt, maar niet perse noodzakelijk voor het volgen van de cursus. We delen met elkaar de teksten zodat we zelf betekenis geven aan wat we hebben geschreven. Wanneer het te perssonlijk is, mag je uieteraard "passen".

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19, 3911 BP Rhenen 

Data: 3, 10, 17 en 24 oktober van 13.30 tot 16.00 uur.

Kosten: 150 euro, incl koffie/thee

(Foto: Joods Historisch Museum/Joods Cultureel Kwartier, met dank aan Anton Kras)

                                              ______________________________________

 

In de voetsporen van de heldin

"Stel je voor: er wordt een doos bij je afgeleverd. In de doos vind je een paar magische schoenen. Deze schoenen kunnen je overal naar toe brengen, je weet alleen niet waarheen. Wat zou jij doen? Trek je ze aan? Zet je ze achterin je kast? Of breng je ze meteen naar de kringloop?"

Het boek "In de voetsporen van de heldin" van Edith de Wit inspireerde mij voor het schrijven van deze cursus van vier bijeenkomsten. Ontdek stap voor stap het verhaal van je eigen leven. "De cursus volgt de voetsporen van de heldin en geeft je de mogelijkheid de patronen in je eigen leven te vinden (en te veranderen als je dat wilt). Het is een reis door de wereld van verhalen, waarbij je zult ontdekken dat het verhaal van de heldin ook over jou gaat. Stap voor stap doe je inzichten op die je helpen op je levenspad. Als je je eigen verhaal kent, sta je steviger in je schoenen en kun je met meer vertrouwen nieuwe wegen bewandelen"

Kosten: 150 euro, inclusief boek "In de voetsporen van de heldin"  

Locatie: Majoor Jacomettiweg 19 in Rhenen.

Data: 2019